
سفر سخت و پرپیچ و خم گاز بر بلندای بام ایران زمین + فیلم
این بار مقصد، بهشت طبیعتدوستان و گردشگران است؛ مهد رشد و بالندگی علما، شعرا و عرفای بنام، مبداء زایندهرود، سرزمین شاهکارهای خلقت و زیباییهای طبیعی، زیباییهایی که از این استان، چشمانداز دستنخورده و متنوعی را پیش روی چشمان ما به تصویر کشیده است.
دیاری از جنس بهشت با مردمانی بیآلایش و خونگرم که مهربانی را همچون خاک در زیرپایت میریزند تا ثابت کنند از دیار بهشتیانند و چون لالههاي واژگونش، متواضع!
چهارمحال و بختیاری، بام ایران زمین، سرزمین آب و آتش، برف و سبزی، صداقت و پاکی و تبلور اصالت و فرهنگ؛ سرزمين ذخاير انقلاب و ديار دلاور مردان و شيرزنان با فرهنگي ناب و دستنخورده، در سومین ماه از فصل اعجاز رنگها، میزبان ما بود، مردماني با خلق و خوي آموخته با طبيعت كه چون زردكوه استوارند و پایدار.
در قلمرو سرزمين زيباي چهارمحال و بختياري، ميراث مادي و معنوي برجاي مانده از نياكان مردماني سخت كوش و مقاوم با تبلوري عيني در قالب آثار و ابنيه تاريخي و جلوههايي بينظير، آمیزهای از جاذبههای طبیعی و تاریخی را بهعنوان نگین بومگردی كشور، سورمه چشمانت میکند تا راز زیباییهای وحشی و بکر آن را بیشتر و بهتر دریابی.
استان چهار محال و بختیاری، یکی از شگفتانگیزترین مقصدهای گردشگری و طبیعتگردی ایران است که متأسفانه آنطور که شایسته و بایسته توانمندیها و ظرفیتهای توریستی و تاریخی این استان زیبا و سرسبز بوده، با استقبال ایرانگردان به ویژه گردشگران بینالمللی مواجه نشده است!
در واقع، استان چهارمحال و بختیاری با اقلیمی متنوع، دارای جاذبههای بیشمار گردشگری است، وجود آبشارهای دائمی و فصلی، طبیعتی سحرآمیز را پیش روی رهگذران و گردشگران قرار داده است.
چهارمحال و بختیاری را میتوان بام ایران با پیشینهای ۹ هزار ساله نامید که با توجه به سفالینهها و ابزارهای سنگی که بر روی تپههای باستانی آن کشف شده و همچنین بر اساس آثار تاریخی به جای مانده در شهر هفشجان، میتوان قدمت این استان را به هزاره هفتم قبل از میلاد تخمین زد.
با هم به این طبیعت گردشگران و یکی از شگفتانگیزترین مقصدهای گردشگری ایران میرویم تا به همان نسبت که میخواهیم در سایهسار درختان سر به فلک کشیده آن، دمی آرامش بگیریم، سختیهای کار گازرسانی در این استان کوهستانی را نیز از زبان مدیران گازیاش بشنویم و ببینیم.
گزارش خبرنگار شرکت ملی گاز ایران از این سفر را با هم پی میگیریم.
***********************************
در نخستین لحظات صبحی دلانگیز از فصل اعجاز رنگها، راهی دیاری شدیم که برای من شخصاً تازگی داشت. سالهایی بسیار دور با دوستی بسیار خوب، چند روزی را میهمان این مردمان خونگرم بودم ولی این سفر، هم جاذبههای ویژهای داشت و هم هدفی متفاوت.
در سیاه و سپید روشنای آسمان، آن زمان که به انتظار شفق و سپس طلوع آفتاب نشستهای، زمانی که آرام آرام ستارهها در دل آسمانی آبی که مدتهاست از آن محروم بودهای، گم میشوند تا جای خود را به سپیدی صبح داده و پهنه آبی آسمان را به زیباترین تصویر در دنیا بدل کنند، تصور میکنی بسیار ساده میتوان در آسمان بسیار آبی این شهر غرق شد و دسته دسته ستاره چید!
پرواز اما به شهر گنبدهای فیروزهای بود، شهر نصف جهان! شهری که ایران را به جهان همانند نگینی در دل کویر مینمایاند.
ادامه راه یعنی ۱۳۰ کیلومتر رانندگی تا شهر کرد و لذت بردن از طبیعتی که بیشک با طبیعت تهران متفاوت است! آسمانی آبی که شاید در هیچ کجا، نظیر آن را نتوان دید!
در مسیر اما زیباییهای بسیاری، به نوازش چشمان ما آمد؛ دشتهای پهناور، کوههای صخرهای و پر برف، سرزمین سبز کهن و .... زیباییهایی که سختی راه را بر ما هموار کرد.
پس از رسیدن به مقصد، بدون لحظهای توقف، با استقبال گرم همکاران روابط عمومی و بخش حمل و نقل آن، راهی شرکت گاز استان شدیم تا دیداری با مدیرعامل همیشه آماده آن، داشته باشیم.
************************************
به رغم چهره جدیاش، همیشه آماده و مشتاق پاسخگویی به پرسشها است! تلاش دارد تا چهره واقعی شرکتی که مسئولیت آن را بر عهده دارد، به خوبی بشناساند. سیامک حیدری، مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری دانشآموخته رشته مديريت صنعتي است.
از سال 62 همکاری با صنعت نفت را آغاز کرده و در سمتهای تكنسين امداد و بهرهبردار ناحيه بروجن، رئيس تعميرات ناحيه بروجن، رئيس اداره گاز فرخشهر، رئيس تعميرات ناحيه شهركرد، رئيس ناحيه شهركرد و معاون امور بهرهبرداري این ناحیه انجام وظیفه کرده است.
بزرگترین هدف راهبردی شرکت
حیدری سخنان خود را با تفحصی در تاریخچه آغاز به کار شرکت شروع میکند: گاز استان چهارمحال و بختیاری در سال 1358رسماً شروع به کار کرد و از روستاها و شهرهای بروجن و تعدادی شهرهای محدود، کار گازرسانی شروع شد تا این که در سال ۷۹، بهعنوان شرکت گاز استانی، عملیات توسعه گازرسانی در سطح وسیعی از استان را آغاز کرد.
ابتدا، پروژههای گازرسانی به شهرها آغاز شد تا کم کم به روستاهای اطراف شهرها رسید. این پروژهها، با توجه به شرایط آب و هوایی و جغرافیای این استان، پروژههای بسیار سختی است. گازرسانی ما به رغم سختی کار، در سطح استان و مرزهای همجوار همچنان ادامه دارد.
وی سپس در خصوص بزرگترین هدف راهبردی شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری، میگوید: شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری بنابر سند استراتژیک این شرکت دارای 4 استراتژی اصلی میباشد؛ استراتژی شهروند مسئولیتپذیر، استراتژی چابکی و سرآمدی عملیات، استراتژی توسعه فرصتهای درآمدی و استراتژی ارتقای بهرهوری.
با توجه به این اهداف و همچنین چشمانداز این شرکت که «دستیابی به پوشش کامل گازرسانی و سرآمدی پایدار در سطح استان و بین شرکت های گازرسانی کشور تا سال 1404» می باشد، میتوان دستیابی به پوشش کامل گازرسانی را بزرگترین هدف راهبردی این شرکت نام برد.
سادهسازی فرآیندها؛ مأموریت 50 ساله دوم صنعت گاز
مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری در خصوص عملکرد شرکت در سال گذشته و چشمانداز عملیاتی شرکت در سال جاری، اظهار داشت: شبکهگذاری انجام شده در سال 97 به میزان 197 کیلومتر و کل شبکهگذاری تاکنون 5654 کیلومتر و نصب انشعاب انجام شده در این سال، به میزان 3186 عدد و کل انشعابات نصب شده تاکنون حدود 183130 عدد میباشد.
وی ادامه داد: اشتراکپذیری انجام شده در سال 97 به میزان 12156 اشتراک و کل اشتراکپذیری استان 317751 اشتراک میباشد و گازرسانی به روستاهای مور، تل تاک، گل شور، بالد (شهرستان اردل)، کاوند درویشان (شهرستان کیار)، جغد، دشتینه و فارسون (شهرستان لردگان) نیز در سال گذشته به انجام رسیده است.
حیدری با بیان این که ۵۰ سال اول صنعت گاز، بحث توسعه مطرح بود و ۵۰ سال دوم به بحث سادهسازی فرآیندها و خدماترسانی بیشتر مد نظر است، گفت: ما باید تلاش کنیم تا مانند بقیه دنیا عمل کنیم، یعنی باید بتوانیم روز به روز، شرایط را برای مردم خود که به گردن ما حق دارند، بهتر و بهتر کنیم.
وی سپس اقدام نخست در این راستا را توسعه گازرسانی شهری و روستایی عنوان کرد و افزود: اقدام بعدی در این راستا، رضایتمندی مردم و ایجاد آرامش و رفاه برای هموطنانمان است که در این بخش نیز گامهای مؤثری برداشته شده است.
حیدری بزرگترین خدمت شرکت گاز به مردم این استان را مربوط به ابتدای سال جاری و بحث هجوم سیل به این استان عنوان کرد و توضیح داد: با توجه به این که اینجا منطقه کوهستانی است، لذا آبها باید به طرز صحیح هدایت شوند، در غیر این صورت، آب در یک جا جمع شده و باعث تخریب میشود .
اما جالب آن که، تنها ادارهای که در این سیل آسیب ندیده بود، در حوزه گازرسانی بود و این، یعنی خدمات ارزنده شرکت ملی گاز ایران به مردم!
روابط عمومی؛ چشم و گوش سازمان
وی در ادامه در خصوص نقش روابط عمومیها در به ثمر رسیدن سند استراتژیک شرکت، گفت: به باور من، روابط عمومی، زبان، چشم، گوش و منعکسکننده شفاف مسایل است، انعکاس صد در صدی مسایل با روابط عمومی است و از این حیث، نقش روابط عمومی در امتیازدهی شرکت، نقش بسیار مؤثر و فعالی است.
حیدری در ادامه، میافزاید: طی ۳ الی ۴ سال گذشته، این شرکت به همت روابط عمومی، بالاترین میزان تندیسها را داشته است. نشستهای خبری، همکاری با بخش اطلاعرسانی و ...، موجب شده تا ما جایگاه نخست را بین روابط عمومیهای دستگاههای مختلف داشته باشیم؛ یعنی ظرف ۲ الی ۳ سال گذشته، جهش بزرگی در این زمینه رخ داده که بیشک به تداوم حمایت صد در صدی ما از روابط عمومی جهت ادامه این مسیر و کسب توفیق در تحقق هدف و تأثیرگذاری در جامعه و سازمان برمیگردد که در نوع خود، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی تمامی موفقیتهای شرکت گاز استان را مدیون همدلی، همراهی و همفکری کارکنان شرکت گاز استان دانست و گفت: داشتن یک خط مشی مشخص و برنامههای استراتژیک میتواند ما را به سازمان موفق و نهایتاً، برند تبدیل کند.
شعار سال؛ رونق تولید
این مقام مسئول در ادامه سخنان خود، در خصوص شعار سال، که همان «رونق تولید» است، گفت: شرکت گاز استان با هدف خدماترسانی در پرونده کاری خود، طی دو سال پیاپی، تندیس خدمات سبز کشوری را از آن خود کرد، ضمن آن که یکی از اهداف این شرکت در سال آینده تبدیل شدن به استان سبز در زمینه توزیع گاز میباشد.
در واقع، چهلمین و آخرین شهر استان نیز با استقرار چند اکیپ و در قالب چند پروژه در حال گازرسانی است که با پیوستن این شهر به شبکه گاز در حوزه شهری، صددر صدی خواهیم شد.
این در حالی است که ما در این استان به خاطر شرایط خاص، پروژههای صعبالعبور زیادی داریم. پروژههای گازرسانی ما از ۶ سال پیش آغاز شده و به رغم، تمامی مشکلات جوی و اقلیمی مانند برف،کوههای صخرهای، درهها و ...، از ۴ سال پیش، شدت بیشتری یافته تا بتوانیم هرچه سریعتر گاز را به مردم رسانده و امید و گرما را میهمان خانههای آنان کنیم.
وی ادامه میدهد: کار ما بسیار سخت و پرهزینه است، با این حال، تلاش کردیم تا با عبور مناسب از کوهستانها، رودخانهها و ... به محیط زیست کمک کنیم، ضمن آن که برای توسعه و ایجاد زیرساختها، کشاورزی و صنعت را نیز رونق دادیم. بر همین اساس، در حال حاضر، ما ۱۳۲۸ واحد صنعتی و تولیدی در این استان داریم که همگی گاز دارند.
ما تلاش کردیم تا این شعار را با دست به دست هم دادن و همفکری، به منصه ظهور برسانیم. برهمین اساس، در بحث سیستمهای مدیریتی در ۴ سال گذشته نیز تلاشهای زیادی شد تا تمامی سیستمها به روز شوند، ضمن آن که موفق شدیم در بحث CRM پیشرو و سرآمد دیگران شویم.
گازرسانی روستایی؛ نقطه افتخار شرکت گاز استان
حیدری گازرساني به روستاها خصوصاً مناطق سختگذر، صعبالعبور و ناهموار استان طي سالهاي گذشته را باعث افتخار برای استان دانست و گفت: توسعه گازرساني خصوصاً عبور خطوط گاز از گردنه بسیار سختگذر چهارطاق در منطقهای صعبالعبور و با عرضی کمتر از 3.5 متر و با وجود داشتن درههایی با عمق بیش از 400 متر در محل عبور خطوط لوله بینظیر بوده که در سطح کشور نمونهای از آن نداریم .
این در حالی است که در نظر گرفتن الزامات HSE و نداشتن هیچگونه حادثهای در هنگام عبور خطوط گازرسانی در گردنه پرپیچ و خم چهارطاق نیز در کارنامه افتخارات شرکت گاز استان ثبت و ضبط شده که این فخر بزرگ، مدیون زحمات مهندسین، کارشناسان، پیمانکاران و ... شرکت گاز استان بوده و به این جهت برخود می بالیم و بابت کسب این موفقیت، به همکاران خود افتخار میکنیم .
وي بار دیگر، رشد فزاينده گازرساني به روستاها خصوصاً مناطق سختگذر، صعبالعبور و ناهموار استان طي سالهاي گذشته را باعث افتخار برای استان دانست و گفت: توسعه گازرساني مناطق روستايي در جهت كمك به اقشارآسيبپذير جامعه و ايجاد رفاه نسبي براي آنها است و اين شركت با توجه به محدوديتهاي مالي در همه زمينهها، بخصوص در اجرايي کردن پروژههاي گازرسانی در مناطق کمتر برخوردار، مصمم است .
وی عبور خطوط لوله گاز از مسیرهای کوهستانی و رانشی با وجود پرتگاههای عمیق و باریکی مسیر را از هنرنماییهای دوستان عنوان کرد و اظهار داشت: درست است که گازرسانی یک وظیفه ذاتی است، ولی گازرسانی در این منطقه و با این شرایط سخت، یک هنرنمایی کامل محسوب میشود.
گذر از سختیها با هدف آسایش مردم!
با مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری برای فهم بهتر این مسیر سخت همگام میشویم تا از نزدیک علاوه بر دیدن هنرنمایی رادمردان گازی، شرایط کار را بهتر درک و لمس کنیم.
تمام منطقه پوششی از کوه دارد و حتی تصور این که از دل این کوههای سخت، لولههای گرم امید و زندگی عبور کردهاند، سخت است! چه رسد به این که کارگران مشغول به کار، مهندسین ناظر، تجهیزات، ماشینآلات و بلدوزرهای سنگینی را نظاره کنی که در شیبهایی غیرقابل باور مشغول فعالیتند!
راه طولانی است و پیچ در پیچ! اینجا گویا طبیعت هم به اقتضای محیط، حسی سخت و خشن به تو میدهد تا سختی کار را بیشتر و بهتر لمس کنی!
راه سخت است و ناهموار، اما همین که فکر میکنی با تلاش تو، زندگی روستاییان آرامش و آسایش بیشتری به خود میبیند و راههای ناهوار، هموار میشود، احساس آسودگی میکنی. این سخنان برخی از کارگران و مهندسینی است که در میانه راه با آنها همکلام میشویم.
به گفته حیدری، شرایط این استان با بقیه استانها تفاوت دارد و از آنجا که مردم از لحاظ زندگی شرایط سختی را میگذرانند، ما شتاب در گازرسانی را دوچندان کردیم تا هم به آسایش مردم کمک کنیم و هم از تخریب جنگلها به دلیل استفاده از هیزم آن، جلوگیری کنیم، ضمن این که تأمین گازرسانی پایدار به این نواحی، میتواند زمینه رشد و توسعه و کسب و کارهای کوچک و خانگی را نیز فراهم آورد.
حیدری در میانه راه و در حالی که لبخند بر لب دارد، میگوید: به جرأت میتوان گفت عبور خطوط و لولههای گاز از گردنه چهارطاق، یکی از عظیمترین و بینظیرترین پروژههای گازرسانی در سطح استان و حتی کشور است که با وجود تمام سختیها و مشکلات، در راستای توسعه عدالت اجتماعی و کمک به اقشار آسیبپذیر و در جهت حفاظت محیط زیست انجام شده است.
در برخی از نقاط، شرایط به قدری سخت است که برخی نقاط را با انفجار، حفاری کردیم که با توجه به معبر ۵ متری در دل کوه، شرایط بسیار سختی را آزمون و تجربه میکنیم، ضمن این که تنها حدود ۳۰۰ متر دیگر کار شبکهگذاری در این منطقه سخت را داریم تا کار گازرسانی به ۲۰ روستای باقیمانده نیز به اتمام برسد.
وی با اشاره به این که رسیدن گاز به این مناطق حتی در ذهن مردم نیز نمیگنجید، اذعان کرد: گازدار شدن این مناطق، ناممکنها را برای شرکت ملی گاز ایران، ممکن ساخت و عبور از دل کوهها و جنگلها را هموار کرد. در واقع، با گازدار شدن این روستاها، حدود 2000 خانوار روستایی در این منطقه محروم و کمتر برخوردار، از این نعمت الهی برخوردار میشوند.
مسئولیت اجتماعی و تعالی سازمانی
پس از این توضیحات و بر فراز یکی از گردنههای بسیار سخت و خطرناک که لولههای گاز از آن عبور کردهاند، بار دیگر فرصت را غنیمت شمرده و از وی در خصوص کارها و اقداماتی که در حیطه مسئولیت اجتماعی انجام شده است، میپرسم.
حیدری با لبخند میگوید: شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری از سال 92 حرکت خود به سمت تعالی سازمانی را آغاز کرد و در این راستا، این اقدامات را انجام داده است؛ تشکیل کارگروهها و کمیتههای تعالی، تهیه گزارش خودارزیابی به صورت سالانه، استخراج پروژههای بهبود از دل گزارش خودارزیابی و برنامهریزی و اجرای آنها، طراحی کارتهای BSC و پایش شاخصهای آن به صورت دورهای، تدوین سند برنامهریزی استراتژیک شرکت، تهیه نقشه استراتژیک شرکت، شناسایی فرآیندهای شرکت و تهیه نقشه فرآیندی، عضویت در باشگاه بهینهکاوی و تهیه شاخصهای باشگاه، عقد قرارداد با شرکتهایی توانمند جهت خدمات آموزشی و مشاورهای و در نهایت، شرکت در برنامههای مختلف که منجر به کسب جوایز زیر شده است:
در سال 92، کسب گواهینامه اهتمام به تعالی در جایزه INQA، در سال 93، کسب گواهینامه اشتهار به کیفیت 1 ستاره در جایزه INQA، در سال 94 کسب تقدیرنامه 2 ستاره در جایزه EFQM و در سالهای 96 و ۹۷، کسب تقدیرنامه 3 ستاره در جایزه تعالی شرکت ملی گاز ایران.
وی ادامه میدهد: حوزه انتخاب شده برای ما، گازرسانی به روستاها و واحدهای صنعتی و تولیدی بوده که در سال جاری، این مهم، حتی بیشتر از تعهداتمان نیز انجام شده و همکاران فراتر از برنامه هدفگذاری شده، پیش رفتند.
عبور گاز از دل جنگلی کوهستانی و سبز
در طول مسیر، با احتیاط از جاده باریک کوهستانی، جایی که کارگران و مهندسین مشغول کار هستند، به سمت بالا میرویم. سوز سرما به یادت میآورد که اینجا چه زمستانهای سخت و سردی را پیش رو دارد. اما جنگل پردرخت آن نشان میدهد که عبور خط امید از جادهای سبز با بافتی نیمه روستایی- نیمه شهری، به رغم شیب بسیار زیاد آن، چگونه گرما و امید را میهمان خانههای روستایی میکند.
وی در ادامه و در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص تداوم روند گازرسانی به روستاها، با بیان این که در حال حاضر، گازرسانی به ۵۷ روستا را در دستور کار داریم، گفت: انشاءالله تا پایان سال ۹۹ و آغاز سال ۱۴۰۰ این پروژهها نهایی میشود و ما میتوانیم به این هدف عالی خود نیز، برسیم. ضمن آن که طی ۴ سال گذشته، به ازای هر ۳ هفته، یک روستا را با شرایطی بسیار سخت، گازدار کردیم و تلاش داریم تا در بحث گازرسانی، با سرعتی زیاد کار کنیم.
این مدیر شایسته با بیان این که شاخص ما در این بخش، استفاده از توان داخلی است، گفت: ما با امکانات تولید داخل در حوزه صنعت، جلو میرویم و تلاش میکنیم تا هیچ وابستگی به خارج نداشته و حتیالامکان از تولیدات ساخت داخل استفاده کنیم. این امر بدین معنی است که کلیه امکانات ما توسط داخلیها تأمین میشود. یعنی آنچه که امروز تلاش میکنیم، در ادامه کار گازرسانی است که البته به برونسپاری برخی فعالیتهای ما نیز میانجامد.
حیدری در بخش دیگری از سخنان خود، درباره توانمندسازی نیروی انسانی اظهار داشت: برای رقابت با رقبای بینالمللی خود، باید بحث توانمندسازی نیروهای خود را جدیتر در نظر بگیریم تا نسل آتی ما، بهتر و توانمندتر پرورش یابند. ضمن آن که کیفیسازی فرآیندهای شرکتی را نیز باید در دستور کار قرار دهیم تا نیروهای ما بتوانند با نگاهی علمیتر کار را جلو برده و به قلههای افتخار برسند.
ایجاد زیرساختهای گاز در استان
مدیرعامل شرکت گاز استان در ادامه سخنان خود، اظهار داشت: در ۴ سال گذشته، با ایجاد بستر مناسب و خطوط فرعی در استان، این موقعیت را بوجود آوردیم تا برای اجرای طرحها، کلیه سرمایهگذاران در سطح ملی و استانی بتوانند طرحهای خود را آورده و سرمایهگذاری کنند.
وی ادامه داد: در این زمینه، میتوانم بگویم که بازسازی و مقاومسازی خوبی را در سطح استان داشتهایم.
به باور حیدری، بحث حذف قبوض کاغذی، یک بحث آرمانی در شرکت است، هرچند با یک حساب و کتاب ساده میتوان دریافت با اعمال این بحث، هزینهها حدود ۲ میلیارد تومان کاهش خواهد یافت که این حرکت، حرکت زیبندهای است و باید از این بابت، از همه دستاندرکاران قدردانی کرد.
آموزش پیمانکاران
مهندس حیدری در خصوص آموزشهای مربوط به پیمانکاران در حوزههای مختلف، گفت: در کلیه پیمانهای منعقدشده با پیمانکاران، آموزشهای مورد نیاز پرسنل پیمانکاری در نظر گرفته شده و پیمانکاران موظف به برگزاری دورههای آموزشی زیر نظر کارفرما هستند.
این در حالی است که جهت بالا بردن کیفیت آموزشها و استفاده از استانداردهای آموزشی از سال 97، بر اساس تفاهمنامه موجود بین شرکت ملی گاز ایران با سازمان آموزش فنی- حرفهای کشور، تفاهمنامهای نیز در سطح استان بین این دو نهاد به امضا رسید که بر این اساس، در فاز نخست، آموزش شاغلین پیمانکاری و در فاز دوم، آموزش کارجویان را در بر خواهد داشت و مقرر شده که از نیمه دوم سال 99، کلیه آموزشها مطابق با استانداردهای آموزشی و صرفأ از طریق سازمان فنی- حرفهای استان انجام شود.
یکی از سختترین پروژهها در چهارمحال و بختیاری
در ادامه مسیر، با مهندس محمدعلی سبزیان، مجری پروژه سر صحبت را باز کردم. وی در خصوص این پروژه اظهار داشت: این پروژه که جهت گازرسانی به این روستاها طراحی شده، با ۲۳ کیلومتر خط تغذیه و ۶۸ کیلومتر شبکه توزیع، یکی از سختترین پروژههای چهارمحال محسوب میشود که بخاطر ترانشههای بلند کنار جاده و عدم امکان حفاری برای برداشتن این ترانشهها، پروژهای خاص بوده است.
ضمن آن که در اجرای آن، امکان حفاری با دستگاههای معمول وجود نداشته و باید از روشهای خاص مثل انفجار برای ایجاد کانال استفاده میشد و ریزشی بودن ترانشهها، این پرورژه را بسیار سختتر از معمول، کرده است.
همچنین مهندس کاووسی، ناظر مقیم این پروژه نیز در این مورد، اظهار داشت: این پروژه گازرسانی خط تغذیه به روستاهای این منطقه با ۳۰۰ هزار مترمکعب عملیات خاکبرداری و ۱۲ هزار مترمکعب سنگشکافی همراه بوده که در ارتفاع ۲۵۰۰ متری از سطح دریا و با عرض کم جاده، پروژهای بسیار دشوار را برای ما رقم زده است.
وی با بیان این که ما این منطقه را با شرایط خاص مانند انفجار حفاری کردیم، گفت: این کار به قدری دشوار بود که حتی دیگر شرکتهای خدمترسان مانند مخابرات نیز نتوانستند زمینی به ارایه خدمات خود در این منطقه بپردازند و مجبور به ارایه خدمات از طریق هوایی، شدند.
بحثهای محیط زیستی بهویژه در بخش اجرای پروژهها
در ادامه، سبزیان یکی از دلایل گازرسانی به روستاها را که عمدتاً در مناطق جنگلی میباشند، توجه به حفظ محیط زیست و صیانت از جنگلها و کاهش قطع درختان جنگلی عنوان کرد و گفت: با توسعه گازرسانی و افزایش گاز در سبد انرژی خانوارها، جایگزینی سوخت پاک گاز طبیعی با حاملهای دیگر انرژی که آلاینده محیط زیست میباشند و نیز صرفهجویی در مصرف انرژی و مدیریت کربن، صورت میپذیرد.
وی ادامه میدهد: در هنگام طراحی پروژههای گازرسانی، به جنبههای زیستمحیطی هم توجه میشود و مواردی که لازم است پیمانکاران در نظر بگیرند، در پیمان لحاظ میشود. همچنین واحد HSE بر روند انجام پروژهها نظارت دارد و جنبههای زیست محیطی را پایش و مانیتور میکند.
ماری خوشخط و خال در شیب تند کوه!
باید در آن فضا قرار بگیری تا این گفتهها را درک کنی! باید با چشم خود ببینی تا ترس، سختی کار و انجام کارهای ناممکن را درک کنی! به جادهای رسیدیم که بالارفتن از آن با ماشینهای عادی و معمولی، بسیار سخت بود! کوهی باشیب تند و خطرناک! شاید اگر برای سفری خانوادگی رفته بودم، هرگز تن به عبور از چنین گردنه با ارتفاع زیاد و عرض کم نمیدادم! اما اینجا همه چیز متفاوت است! وقتی در کوران ماجرا قرار میگیری، حس میکنی حتی به خودت هم خیانت کردهای اگر نخواهی سختی و صعوبت کار را از نزدیک شاهد باشی!
از فرصت استفاده کرده و با مهندس علی احمدی، سرپرست بازرسی کل استان چهارمحال و بختیاری که با هدف آگاهی از شرایط کار و دستاوردهای بزرگ استان در امر گازرسانی به مردم محروم این خطه در این بازدید ما را همراهی میکرد، همکلام شدم.
وقتی از او در خصوص میزان شفافیت شرکت گاز استان و مقایسه آن با سایر شرکتهای خدماتی و زیرساختی در این منطقه، پرسیدم، اظهار داشت: بازدید از این گردنه که در منطقه لردگان واقع شده است، متعاقب برنامه بازدید مستمر ما از شرکت گاز استان است که البته بخشی از این بازدید، در حوزه پروژههای عمرانی و روند اجرایی آنها، در شرکت مورد بررسی قرار گرفته و برای مابقی آن لازم بود تا از محل پروژه، عوامل فنی و فعالیتهای آنان نیز بازدید بهعمل آید.
شفافیت مالی؛ حرف نخست در شرکت گاز استان
احمدی با بیان این که در حال حاضر با اجرای این پروژه، حدود ۱۵ روستا و بطور میانگین، حدود یک هزار خانوار که از هر حیث استحقاق گازرسانی و خدماترسانی به نحو مطلوب را دارند، از این نعمت الهی بهرهمند میشوند، اظهار داشت: در حوزه شفافیت کارها که ناظر بر پروژههای عمرانی است، ما بهعینه مشاهده کردیم که تمامی اسناد و مدارک پیمان در کمال صحت و سلامت مالی است.
بر اساس اسناد و مدارک موجود، بالغ بر ۵ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان برای لولهگذاری ۱۵ کیلومتر هزینه شده و این هزینه علاوه بر لولههایی است که خود شرکت در اختیار پیمانکار قرار داده است. اینجا کار شرایط بسیار سختی دارد و باید از تمامی دستاندرکاران در این حوزه، کمال تشکر را کرد.
وی ادامه میدهد: بیشک یکی از وظایف سازمان بازرسی کل کشور که یکی از نهادهای نظارتی است، در کنار برنامههای نظارتی و بازرسی که دارد، بحث صیانت از مدیران زحمتکش و پاک دست است که بهعنوان منشور اخلاقی سازمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
به یاد داشته باشید، اگر دستگاه نظارتی در جایی ورود میکند، به دنبال آن نیست که فقط نقاط ضعف و یا نارساییها را پیدا و آنها را بزرگنمایی کند، بلکه تلاش دارد تا کارهای خوبی هم که شرکتها و سازمانها ازجمله شرکت گاز انجام میدهند؛ همانند گازرسانی به مناطق دشوار و صعبالعبور گردنههای چهارطاق و چری، دیده و لحاظ شوند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار داشت: در حوزه صیانت از مدیران پاکدست، دستگاه نظارتی این وظیفه را دارد که در کنارشان باشد و فعالیت مثبت آنها را ببیند و در گزارشهای خود، لحاظ کند تا آنها نیز به نظام و سازمان خود، دلگرمتر شوند.
سرپرست بازرسی کل استان چهارمحال و بختیاری در پایان با تشکر ویژه از شرکت گاز استان بهواسطه شفافیت مالی شرکت و خدماترسانیهای آن به مناطق محروم بهرغم دشواریهای مسیر، گفت: امیدوارم تمامی سازمانها و نهادهای کشوری همانند شرکت گاز استان، توان شفافیت خود در تمام زمینهها را بالا برده و نسبت به این مسایل، حساس باشند.
اقدامات مثبت روابط عمومی در راستای کاهش حوادث
تقی تاجی، رییس روابط عمومی شرکت گاز استان با لبخندی بر لب و رویی گشاده که در تمام سفر با او همراه بود، پاسخگوی ما در برخی از پرسشها شد.
وی در خصوص کاهش حوادث ناشی از استفاده از گاز طبیعی، گفت: این شرکت در راستای کاهش حوادث ناشی از استفاده از گاز طبیعی، برنامه آموزش به جامعه هدف، از جمله پیمانکاران و نیروهای زیرمجموعه، آموزش در سطح ادارات، مکانهای آموزشی از جمله مدارس سطح استان، نمایندگان اصناف و ... را هرساله و بر اساس مسئولیتهای اجتماعی خود در اهداف و برنامههای شرکت دارد و هرساله این برنامهها را عملی میسازد؛ ضمناً محصولات رسانهای و کلیپهای متنوعی نیز در این زمینه ساخته شده و تبلیغات در فضاهای مجازی نیز صورت میگیرد.
تاجی همچنین در خصوص اقدامات انجامشده در زمینه طرح بهینه مصرف کردن گاز و همفکری و همافزایی در راستای اصلاح الگوی مصرف انرژی در سطح استان، اظهار داشت: این شرکت همزمان با آموزش ایمنی به جامعه هدف، آموزشهای مصرف بهینه در مصرف گاز را به مشترکین، آموزش در سطح مدارس، سازمانها و ... را در دستور کار دارد و هرساله این برنامهها را خصوصاً در فصول سرد سال اجرایی میکند.
ضمن این که در سطح شرکت گاز استان با اصلاح ساختمانها و اجرای برنامه بازسازی و مقاومسازی، دوجداره کردن شیشههای ساختمانها و همچنین راهاندازی سامانه انرژی خورشیدی در جهت کاهش میزان استفاده از برق شهری، گامهای عملی زیادی در راستای کاهش مصرف انرژی برداشته است.
وی دیدگاه مردم استان نسبت به میزان خدماترسانی شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری را مثبت ارزیابی کرد و گفت: این شرکت در راستای تعالی سازمانی، برنامه نظرسنجی از کارکنان در ردههای مختلف، اعم از پیمانکاران، مشترکین و ذینفعان را در دستور کار دارد و میزان رضایت آنها هرساله در قالب یک پروژه پژوهشی، کارشناسی شده و به صورت پیمان توسط شرکتها و یا مؤسسات متولی نظرسنجی مورد سنجش قرار میگیرد.
بر همین اساس، نتایج این نظرسنجی در کمیته رهبری و راهبرد شرکت، مورد بررسی و نقاط ضعف با ارائه راهکارهای کارشناسی شده برطرف میگردد. ضمناً کلیپهای متنوعی نیز در در زمینههای مختلف خدمترسانی و عبور گاز از مناطق سختگذر و صعبالعبور تهیه شده که در برنامههای مختلف جهت آگاهیبخشی به آحاد مختلف جامعه، به تصویر کشیده میشود.
باز هم سفری دیگر در مسیر چگونگی به انجام رسیدن پروژههای گازرسانی در مناطق سخت گذر و صعب العبور به پایان رسید تا به ما یادآور شود که گاز این عطیه الهی، در پوشش گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور، مسئولیتی عظیم برگردن ما نهاده تا با فرآورش و رساندن آن به مردم خوب کشورمان، ذرهای از دین خود را به آنان ادا کرده باشیم.
روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران
خبرنگار: سهیلا زمانی
- تاریخ درج خبر :
- 1398/12/12 - ١٣:٠٨
- تاریخ بروز رسانی خبر :
- تعداد بازدید خبر :
- 6996